Retinol; Mijn advies bij het gebruik van deze krachtige werkstof

Wil jij jouw huid steviger en gladder maken, dan is vitamine a één van de belangrijkste werkstoffen om mee te gaan werken. Er zijn verschillende vormen van vitamine a. De bekendste en meest gebruikte vorm is retinol. Retinol werkt op verschillende niveaus. Ten eerste fungeert de werkstof als een krachtige antioxidant. Vrije radicalen die de huid beschadigen en collageen afbreken worden als het ware uitgeschakeld door retinol.
Daarnaast zorgt retinol voor een snellere celdeling, waardoor de huid zich sneller vernieuwt en gezonde cellen sneller aan het huidoppervlak verschijnen. Bij langdurig gebruik van retinol wordt de huid steeds gladder en egaler, en zelfs steviger. Niet alleen dus vanwege de snellere celdeling maar ook omdat jouw huid beter in staat is om zelf nieuw, gezond collageen aan te maken.

Hoewel vitamine a prachtige resultaten biedt, kan de werkstof ook huidirritaties uitlokken. Het is daarom belangrijk om jouw huid langzaam te laten wennen aan het gebruik ervan. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

Optie 1: Ter introductie starten met een heel mild product
Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ter introductie te starten met een product met een laag percentage retinol. Zo maakt jouw huid op een toegankelijke manier kennis met vitamine a, en kun je later overstappen op krachtigere producten.

Optie 2: Starten met een hoog percentage en (heel) langzaam opbouwen
Maar heb jij een huid die over het algemeen veel kan hebben, dan zou je ook kunnen starten met hoge percentages. Gebruik het product dan bijvoorbeeld eens per week. Gaat dit goed? Bouw dan langzaam op in frequentie. Ik zeg altijd tegen mijn klanten; gebruik je gezonde boerenverstand. Volg niet lukraak de adviezen van internet op, maar kijk en voel wat er gebeurt met jouw huid. Voelt het niet goed? Begint de huid te irriteren? Neem dan weer een stap terug of stop tijdelijk tot de huid weer in balans is.

Algemene gebruiksregels
  • Belangrijk om te weten is dat retinol alleen werkt wanneer de zon onder is. Zonlicht breekt de werking van retinol (snel) af en kan bovendien leiden tot irritaties. Gebruik retinol dus altijd als nachtproduct.
  • Gebruik retinol het liefst direct op de huid, als eerste stap van je routine, zodat de werkstof dieper in de huid kan penetreren (en dus sneller werkt).
  • Zorg dat de huid goed schoon is wanneer je retinol gebruikt. Met name (resten van) spf en huidvetten blokkeren de opnamen van retinol in de huid. Een dubbele reiniging die aangepast is op jouw huidtype is echt een must.
  • De werkstof niet geschikt bij zwangerschap op borstvoeding.
Wil jij starten met retinol? Kom zeker langs of bel voor een persoonlijk advies.