Zelfbruiner | Tips voor een egaal effect

Niets eleganter dan een mooi gebruind gezicht en decolleté. Echter, teveel zonlicht beschadigt de huid op lange termijn, waardoor je huid opeens een stuk minder fraai oogt. Een zelfbruiner biedt de perfecte uitkomst. Als je deze op de juiste manier toepast, lijkt je huid door de zon gekust, zonder dat hier ook maar één zonnestraaltje aan te pas komt!

Niettemin heeft de zelfbruiner bij veel vrouwen een slechte reputatie. Ze zouden volgens hen strepen en vlekken veroorzaken. Wat een onzin! Wanneer je volgende stappen nauwkeurig volgt, heb jij binnen een paar uurtjes een prachtige tint, zonder zon!

Stap 1. Scrubben
Zelfbruiners hechten zich alleen aan de bovenste (dode) laag van onze huid. Om een zo egaal mogelijk resultaat te krijgen, maak je daarom eerst het huidoppervlak mooi glad door middel van een peeling. Vergeet niet de neusvleugels, wenkbrauwen en haargrens meer te nemen. En gebruik altijd een scrub met een fijne korrel, zoals de Scrub Cream Sensitive van Nouvital welke ik vaak tijdens de behandelingen gebruik. Sluit de peeling af met een tonic.

Stap 2. Hydrateren.
De zelfbruiner werkt het mooist op een gehydrateerde huid. Kies het liefst voor een luchtige gezichtscrème, zoals een fluïde of een lotion en breng een dun laagje aan. Laat de crème kort intrekken voor je naar de volgende stap gaat.

Stap 3. De zelfbruiner
Of je nu een crème, spray, gel of lotion gebruikt, het is natuurlijk van groot belang dat je de zelfbruiner zo gelijkmatig mogelijk over je gezicht, hals en decolleté uitsmeert. Gebruik nooit teveel van het product, zeker niet op een lichte huid. Vind je het resultaat uiteindelijk niet bruin genoeg, dan herhaal stap 2 t/m 4 de dag erna opnieuw. Niets zo weerzinwekkend als een oranje gezicht door teveel zelfbruiner! Zodra je klaar bent, was je de handen grondig met water en zeep.

Stap 4. Opnieuw hydrateren
Deze stap is erg belangrijk omdat je tintje dan langer blijft zitten. Deze tip kreeg ik laatst van een collega en het werkt echt! Wacht eerst tot zelfbruiner volledig is ingetrokken (ongeveer een uurtje) en breng dan nog een laagje dagcrème aan. Na de laatste stap laat je de huid de aankomende uren met rust.

Enkele tips:

  • De tint is meestal zichtbaar na 4 – 6 uur. Bekijk het resultaat eerst in daglicht voordat je besluit om stap 2 t/m 4 te herhalen.
  • Realiseer je wel dat teveel zelfbruiner verre van elegant is. Overdrijf dus niet! Bij twijfel kun je de kleur altijd nog iets intenser maken met een bronspoeder.
  • Na enkele dagen kan de tint iets minder egaal worden. (Meestal na een week is de tint volledig verdwenen.) Door te scrubben egaliseer je de huid weer. Daarom is het van essentieel belang dat je bij stap 1 een milde scrub gebruikt. Te vaak of te intensief scrubben – zo schreef ik eerder – kan de huid beschadigen.
© Copyright Inge Beernink, Skin Glow Schoonheidssalon Hengelo