Feiten en fabels over rimpels

Schoonheidssalon Skin Glow HengeloRimpels: er worden veel uitspraken over gedaan. Veel van deze uitlatingen kloppen. Andere zijn echt onzin. Hieronder volgen 5 uitspraken over rimpels die ikzelf vaak te horen krijg. Zijn het feiten of fabels?

 

 

“Als je eenmaal rimpels hebt, kun je er niets meer aan doen. Het enige wat dan nog helpt zijn injectebles (botox).”

Dit is een fabel. Gelukkig maar. Fijne lijnen en droogterimpels kunnen zeker minder worden wanneer je de huid goed verzorgt. Wel is het zo dat voorkomen beter is dan genezen. Begin dus op tijd met anti rimpelcrèmes. Hoe eerder je begint ermee te smeren, hoe beter ze werken. Bij diepere rimpels werken de crèmes ook, maar is het effect moeilijk te zien. Ook regelmatig scrubben helpt. Lees hier mee over scrubben.
Daarnaast zijn er vele anti agebehandelingen die rimpels verminderen. Denk bijvoorbeeld aan fruitzuurpeelings en microdermabrasie. Maar ook bindweefselmassages hebben een zeer gunstig effect op rimpels.

“Van veel tomaten eten blijft de huid gladder.”

Het is te hopen dat je van tomaten houdt want dit is een feit. Lycopeen is het stofje in de tomaat dat hier verantwoordelijk voor is. Eet dus veel tomaten want het effect hiervan is aanzienlijk, blijkt uit onderzoek. Tip: in 1 blikje tomatenpuree zitten 8 tomaten verwerkt. Consumeer dagelijks 1 blikje tomatenpuree, het liefst in combinatie met olie, aangezien lycopeen dan beter door het lichaam wordt opgenomen. Lust je geen tomaten? Niet getreurd, ook de watermeloen zit boordevol lycopeen.

“Huidveroudering wordt voor 80% veroorzaakt door de zon.”

Dit is een feit. Naast rimpels veroorzaakt uv-straling ook pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit. Reden genoeg dus om je huid ertegen te beschermen. Wist je dat zonneschade heel lastig te herstellen is? Dames die 10 jaar geleden hun lijven insmeerden met olie en zo een goudbruine kregen in de zon, komen nu van een koude kermis thuis. De bruine kleur stond hen prachtig. Maar nu balen ze als een stekker. Hun huiden zijn gerimpelder dan ooit! Zonneschade is namelijk pas jaren later duidelijk zichtbaar.
UV-straling is echter altijd overdag aanwezig. Het is daarom verstandig om een dagcrème met zonbescherming te gebruiken, ook wanneer je niet gaat zonnebaden.

“Als je moeder op jonge leeftijd rimpels kreeg, krijg jij ze ook op jonge leeftijd.”

Dit is deels een fabel. Wat ermee bedoeld wordt is dat huidveroudering genetisch bepaald is. Maar het is lang niet altijd zo dat je precies die genen van je moeder erft. Net zoals sommige moeders super slank blijven en toch een dochter krijgen die aanleg heeft om dik te worden.

“Van veel slapen blijft de huid jonger.”

Dit is een feit. Als je stelselmatig te weinig nachtrust hebt, wordt je huid letterlijk sneller oud. Er zijn hier verschillende onderzoeken naar gedaan. Door slaaptekort worden bepaalde hormonen meer aangemaakt dan normaal. En deze verslechteren de huidconditie. Naast huidverslapping en rimpels, krijgt de huid ook meer last van puistjes. Daarnaast veroorzaken deze hormonen dat er minder hyaluronzuur wordt aangemaakt, een stof die de huid hydrateert.

 

© Copyright Inge Beernink