Milia, wat is het en wat kun je er zelf tegen doen?

milia skin glow schoonheidssalon hengeloGerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine witte bultjes op de huid in het gezicht. Ze zijn gevuld met talg en er zit een klein vliesje overheen. Het zijn dus een soort onderhuidse talgophopingen. Waar ze precies door ontstaan is niet helemaal duidelijk. Vaak heeft het te maken met dehydratie (vochttekort) in de huid. Mensen denken dikwijls dat gerstekorrels bij een huid met een hoge talgafscheiding hoort maar dit is lang niet altijd het geval. In mijn salon zie ik juist vaker milia op een zeer vochtarme of op een droge huid.

“Wat je zelf kan doen is je huid goed
gehydrateerd houden met een wat vollere dagcrème”

Steriel naaldje
Soms gaan gerstekorrels vanzelf weg. Maar wil je er sneller vanaf dan zul je ze vakkundig weg moeten laten halen door een huid- of schoonheidsspecialiste. De gerstekorrel wordt dan met een steriel naaldje opengeprikt zodat het talgpitje eruit gedrukt kan worden. Het is van groot belang dat dit klusje hygiënisch wordt uitgevoerd. Je kunt dus beter niet zelf aan de slag gaan met naalden. Verwar een milium niet met xanthelasma (plaatselijke vetophopingen rond de ogen). Lees hier meer over: Het verschil tussen milia en xanthelasma.

Verzorging
Wat je wel zelf kan doen is je huid goed gehydrateerd houden met een wat vollere dagcrème. Daarnaast is het belangrijk om je huid eens per week te scrubben. Wanneer de milia wat dichter op het oogcontour zitten, moet je dit natuurlijk heel voorzichtig doen. Door het hydrateren en regelmatig peelen van de huid, zul je merken dat de gerstkorreltjes sneller verdwijnen en minder snel terug komen.

Heb jij last van milia en wil je ze laten verwijderen door mij in de salon? Maak dan een afspraak. Milia worden ook tijdens een gezichtsbehandeling verwijderd. Salon Skin Glow werkt met het merk Nouvital Cosmetics.

Lees hier meer over: De verzorging van het oogcontour. Of over: Het verschil tussen een vochtarme en droge huid.

Copyright Inge Beernink