Wat zijn parabenen?

Nouvital Salon Skin Glow HengeloIn mijn salon krijg ik steeds vaker de vragen over parabenen in cosmetica. Wat zijn parabenen? Zijn ze gevaarlijk? En waarom? In dit artikel een korte uitleg.

Conserveringsmiddel
Parabenen worden aan cosmetica toegevoegd om het product te conserveren. Zo zullen in bijvoorbeeld een dagcrème minder snel schimmels ontstaan of bacteriën ontwikkelen. Dit is handig want dan gaat je dagcrème langer mee en blijven werkstoffen langer behouden. Parabenen worden als sinds de jaren 50 toegevoegd aan cosmetica omdat ze voor de meeste mensen veilig zijn en dus weinig problemen opleveren.

Allergie
Sommige mensen kunnen niet tegen parabenen. Vaak zijn dit mensen die al een gevoelige huid hebben. Wanneer zij een dagcrème gebruiken waar het conserveringsmiddel aan toegevoegd is, ontstaat er een allergische reactie op hun huid. De groep mensen met een parabenen-allergie is relatief klein. Er zijn bijvoorbeeld veel meer mensen die niet tegen parfum in cosmetica kunnen.

Nouvital Cosmetics
Zelf gebruik ik in de salon 100% parabenen-vrije producten van het merk Nouvital Cosmetics. Dit om eventuele allergische reacties daar waar mogelijk te vermijden. Naast dat mijn producten vrij zijn van parabenen, zijn ze:

  • Hypoallergeen
  • Allergeenvrij geparfumeerd
  • Vrij van minerale oliën
  • Vrij van tarwekiemolie (i.v.m. glutenallergie)
  • Voorzien van een zonnefilter (alle dagcrèmes)
  • Dierproefvrij

Lees ook: Dagcrème in tube of in pot?
Of: Azuleen voor de gevoelige huid.

© Copyright Inge Beernink