De verzorging van de vette huid

Een vette huid heeft vaak last van puistjes en mee-eters en gaat snel glimmen. Om dat te voorkomen heeft dit huidtype specifieke aandacht nodig. Met de onderstaande tips en een beetje doorzettingsvermogen, houd je de huid in balans.

Reiniging
Reinig je huid elke ochtend en avond, en doe dat het liefst in twee stappen. Je begint met een reinigende gel of mouse, die bestemd is voor de vette (of de vette tot gecombineerde) gezichtshuid. Reinigingsproducten waarop staat ‘Voor alle huidtypes’ zijn meestal net iets te romig. Meng de gel of mouse met een beetje lauw water en laat het product licht schuimen. Breng het met roterende bewegingen aan op je gezicht en schenk extra aandacht aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Wees voorzichtig met de huid rond je ogen. Met lauw water spoel je alles goed af. Je kunt eventueel een (schone) washand gebruiken. Als je veel make-up draagt, doe je deze stap twee keer. Vervolgens ga je naar stap twee van de reiniging; de tonic. Ook hierbij geldt weer dat je een tonic gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor de vette huid. Doe een paar druppels op een wattenschijfje en strijk hiermee over het gezicht. Ga niet boenen maar doe het met beleid, helemaal wanneer je veel puistjes hebt, dit om verspreiding van je puistjes te voorkomen.
(Reinigingsproducten, speciaal bestemd voor de vette huid, zijn te koop in mijn salon.)

Verzorging
Een vette huid heeft een overmatige talgproductie. Kies daarom voor een dag- en nachtcrème met talg-regulerende eigenschappen.  Je zult zien dat je huid gedurende de dag minder snelt glimt en dat op langere termijn puistjes en mee-eters minder worden. Huidzones met veel puistjes, kun je  behandelen met tea treecrème of -olie. Het is dan wel belangrijk dat je dit tijdelijk doet. Zodra de puistjes weg zijn, stop je met de tea tree. Zo voorkom je dat de huid uitdroogt.
(Behandel- en verzorgingsproducten, speciaal bestemd voor de vette huid, zijn te koop in mijn salon.)

– Brandnetelthee zuivert je bloed
en heeft een gunstig effect
op de vette huid –

Dode huidcellen verwijderen
Scrubben (of peelen) is onmisbaar bij de verzorging van een vette huid. Je huid wordt niet alleen gladder maar ook poriën worden kleiner en op lange termijn zie je een vermindering van puistjes en mee-eters. Echter, wanneer je veel puistjes hebt, kun je beter geen scrub gebruiken met een grote, harde korrel. Eveneens om verspreiding van pukkeltjes te voorkomen. Kies liever voor een product met een zeer fijne korrel of een enzymatische peeling waar helemaal geen korrel in zit.
Een vette huid mag een tot twee per week gescrubd worden. Begin met een keer per week en hou dit een maand vol. Gaat dit goed? Ga dan naar twee keer per week. Wanneer je huid gaat irriteren, jeuken of wanneer je bultjes krijgt, stop je met scrubben. Als je zeker weet dat de huid weer tot rust is gekomen, begin je weer met scrubben en doe je dit een keer per week.
(Scrubcrèmes, speciaal bestemd voor de vette huid, zijn te koop in mijn salon.)

Brandnetelthee
Brandnetelthee zuivert je bloed en heeft een heel gunstig effect op de vette huid. Ik krijg veel dames in de salon met een vette huid en geef hen altijd het advies om brandnetelthee te gaan drinken. Het kost vaak even tijd voordat het werkt maar als je doorzet, zul je zeker verbetering opmerken. Brandnetelthee is zacht van smaak kan goed gecombineerd worden met andere kruidenthee. Laat het gekookte water enkele minuten afkoelen voordat je de brandnetel eraan toevoegt. Brandnetelthee is te koop bij reformwinkels zoals De Tuinen. Drink minstens drie koppen, verspreid over de dag.

– Het schoonmaken van de vette huid
is een precies werkje waarbij hygiëne
van groot belang is –

Niet aankomen!
Het is lastig, maar probeer de puistjes zoveel mogelijk met rust te laten. Vaak gebeurt het onbewust; je zit voor de televisie, verdiept in je favoriete serie en automatisch zit je met je vingers aan je gezicht te friemelen. De viezigheid onder je nagels maakt het er niet beter op en zonder dat je het doorhebt, veroorzaak je steeds meer pukkeltjes. Probeer dit af te leren door bijvoorbeeld je partner in hierover in te lichten, zodat ook hij/zij je er telkens op kan wijzen als je weer zit te friemelen.

De schoonheidssalon
Breng regelmatig (elke 4-6 weken) een bezoek aan de schoonheidssalon om je huid te laten reinigen. Het schoonmaken van de vette huid is een precies werkje waarbij hygiëne van groot belang is. En wanneer je zelf aan de slag gaat, zie je kleine (of onderhuidse) ontstekinkjes vaak over het hoofd. Een dieptereiniging vereist expertise en kun je beter overlaten aan iemand die daarvoor gSalon Skin Glow Almelo - Vette Huideleerd heeft. Daarnaast heeft ook een goed uitgevoerde gelaatsmassage een gunstig effect op de vette huid. Omdat massage de afvoer van afvalstoffen stimuleert.
Mensen die zeer veel last hebben van puistjes, zoals bij zware acne, adviseer ik naar een huidarts te gaan.

Make-up
Dikwijls denken vrouwen dat make-up je huid verstopt en dat je er juist meer pukkeltjes van krijgt. Een reële gedachte. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Als je je gereedschap (sponsjes, kwasten en handen) goed schoonhoudt,  ‘s avonds je huid reinigt en de juiste make-up gebruikt, heb je niets te vrezen. Daarnaast zijn er foundations verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor de vette huid, zoals die van het merk Clinique (verkrijgbaar bij Parfumerie Douglas). Bovendien: voelen vrouwen met een onrustige huid zich vaak veel zelfverzekerder met een mooie (dekkende en egaliserende) make-up en daar valt ook wat voor te zeggen.
In het onderstaande filmpje laat top-visagiste Lisa Eldridge zien hoe je stap voor stap je huid met pukkeltjes perfect egaal kunt krijgen.

Heb jij een goede tip over de verzorging van de vette huid? Laat het me weten!

© Copyright Inge Beernink